Cukrus yra blogis. Ir tiesa, daugumai iš mūsų būtų naudinga vartoti mažiau cukraus (arba, pripažinkime, gerokai mažiau). Tačiau mums reikia cukrų, tokių kaip gliukozė, kad galėtume atlikti svarbų mąstymą ir kitas protines veiklas. Iš tiesų, jūsų smegenys sunaudoja pusę cukraus, esančio kraujyje (taip pat vadinamo kraujo gliukoze), kad jūsų kūnas tinkamai veiktų.
Gliukozės galite gauti iš maisto produktų. Arba jūsų kūnas gali ją pasigaminti pats per procesą, vadinamą gliukoneogeneze. „Gliukozė yra pagrindinis jūsų kūno kuro šaltinis“, – sako diabeto edukatorė Megan Asterino-McGeean, BSN, RN. „Ji maitina ląsteles, suteikdama jūsų smegenims ir raumenims reikalingos energijos.“
Kitas panašus cukrus, dekstrozė, taip pat padeda jūsų smegenims ir kūnui tinkamai veikti.
Asterino-McGeean dalinasi, ką reikėtų žinoti apie šiuos du svarbius cukrus.
Šiame straipsnyje skaitykite
Gliukozė prieš dekstrozę
Gliukozė ir dekstrozė yra paprasti cukrūs (monosacharidai), turintys šiek tiek skirtingas chemines sudėtis. „Tačiau tarp šių cukrų nėra didelio skirtumo“, pažymi Asterino-McGeean, „todėl šie du terminai dažnai vartojami kaip sinonimai.“
Kas yra gliukozė?
Gliukozė yra monosacharidas, randamas maisto produktuose ir gėrimuose, kuriuose yra angliavandenių. Jūsų kūnas taip pat gamina gliukozę, kai skaido angliavandenius. „Pagrindinis jūsų kepenų, bet taip pat smegenų ir raumenų ląstelių, saugomas nenaudotas gliukozės perteklius yra glikogenas“, – sako Asterino-McGeean. „Kai jums reikia energijos padidėjimo arba kai cukraus kiekis kraujyje nukrenta per žemai, jūsų kūnas suskaido glikogeną į gliukozę kaip kurą.“
Gliukozė gali susijungti su kitais paprastais cukrais ir sudaryti:
- Laktozę (gliukozė plius galaktozė).
- Maltozę (dvi sujungtos gliukozės molekulės).
- Sacharozę (stalo cukrus) ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupą (gliukozė plius fruktozė).
Kokiuose maisto produktuose yra gliukozės?
Maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra angliavandenių, suteikia gliukozės. Tai apima:
- Duoną, ryžius ir makaronus, įskaitant pilno grūdo produktus.
- Vaisius ir daržoves.
- Saldžius gėrimus, tokius kaip gazuoti gėrimai.
- Saldainius, sausainius ir desertus.
Kas yra kraujo gliukozė arba kraujo cukrus?
Kraujo gliukozės lygis rodo, kiek cukraus yra kraujyje. Kad jūsų kūnas galėtų efektyviai panaudoti cukrų, kasa gamina hormoną insuliną, kuris perkelia gliukozę iš kraujo į ląsteles. Tai, kaip gerai jūsų kūnas gamina arba naudoja insuliną, turi įtakos gliukozės kiekiui kraujyje, taip pat vadinamam kraujo cukrumi.
Aukšto cukraus kiekio kraujyje simptomai
Kai kuriems žmonėms cukraus kiekis kraujyje yra didesnis nei normalus. Aukštas cukraus kiekis kraujyje (hiperglikemija) gali būti sveikatos problemos ženklas, pavyzdžiui:
- Atsparumas insulinui atsiranda, kai jūsų raumenų, riebalų ar kepenų ląstelės negali tinkamai įsisavinti arba kaupti gliukozės. Jūsų kasa gamina daugiau insulino, sukeldama aukštą insulino lygį (hiperinsulinemiją).
- Prediabetas atsiranda, kai cukraus kiekis kraujyje yra didesnis nei turėtų būti, tačiau nepakankamai aukštas, kad būtų diagnozuotas diabetas. Prediabetas yra įspėjimas, kad jums kyla rizika susirgti diabetu.
- Diabetas atsiranda, kai jūsų kūnas negali gaminti insulino (1 tipo diabetas) arba tinkamai naudoti insulino (2 tipo diabetas). „Gliukozė lieka kraujyje, o ne pereina į ląsteles“, – paaiškina Asterino-McGeean. „Jūsų cukraus kiekis kraujyje tampa per aukštas.“
Žemo cukraus kiekio kraujyje simptomai
Taip pat gali būti, kad cukraus kiekis kraujyje nukrenta per žemai. Žemo cukraus kiekio kraujyje (hipoglikemijos) priežastys yra:
- Alkoholis arba didelis cukraus kiekis (reaktyvi hipoglikemija).
- Nevalgymas, nepakankamas maisto vartojimas arba praleisti valgiai.
- Insulino preparatai.
- Pernelyg intensyvus sportavimas.
- Nėštumas.
Gliukozė ir glikemijos indeksas
Glikemijos indeksas matuoja, kiek ir kaip greitai angliavandeniai gali padidinti jūsų cukraus kiekį kraujyje. „Paprastai produktai, kurių indeksas yra aukštas, turi potencialą greičiau padidinti gliukozę“, – sako Asterino-McGeean. „Indeksas atspindi angliavandenių sudėtingumą – jie nėra vienodi.“
Paprastų angliavandenių produktai, tokie kaip saldainiai ir gazuoti gėrimai, yra aukštame glikemijos indekse. Jūsų kūnas greitai suskaido paprastus angliavandenius į gliukozę, sukeldamas cukraus kiekio kraujyje šuolį.
Tačiau svarbu prisiminti, kad kiekvieno žmogaus kūnas yra skirtingas. Tai reiškia, kad jūsų gliukozės lygis skirtingai reaguos į kiekvieną angliavandenių šaltinį.
Pilno grūdo produktai, taip pat daržovės, yra sudėtingi angliavandeniai. Jie paprastai yra žemesniame glikemijos indekse. „Kadangi jūsų kūnui reikia daugiau laiko suskaidyti sudėtingus angliavandenius, cukraus kiekis kraujyje didėja palaipsniui“, – sako Asterino-McGeean. „Jūsų ląstelės gauna nuolatinį energijos šaltinį.“
Kaip matuojamas cukraus kiekis kraujyje?
Kraujo gliukozės (cukraus) testas matuoja gliukozę kraujyje. Dauguma žmonių šį testą atlieka kasmetinio sveikatos patikrinimo metu. Žmonės, sergantys diabetu, gali atlikti dažnesnius kraujo tyrimus, vadinamus A1C testais.
„A1C testas suteikia vidutinį cukraus kiekio kraujyje rodiklį per trijų mėnesių laikotarpį“, – sako Asterino-McGeean. „Aukštesnis skaičius arba procentas rodo, kad per pastaruosius tris mėnesius cukraus kiekis kraujyje buvo didesnis.“
Žmonės, sergantys diabetu, privalo kasdien stebėti savo cukraus kiekį kraujyje. Nuolatinis gliukozės monitorius naudoja jutiklį po jūsų oda, kad 24/7 matuotų cukraus kiekį kraujyje. Kai kurie žmonės nori naudoti mažą adatą, vadinamą lancete, kad paimtų kraujo iš piršto. Atliekant piršto dūrio testą, gliukozės matuoklis matuoja cukraus kiekį kraujo lašelyje.
Cukraus kiekio kraujyje gydymas
Yra daug priemonių valdyti diabetą ir aukštą cukraus kiekį kraujyje:
- Laikykitės diabeto draugiškos dietos.
- Keiskite gyvenimo būdą.
- Naudokite insulino terapijas, tokias kaip geriami vaistai, poodinės injekcijos ar insulino pompai.
Kas yra dekstrozė?
Dekstrozė daugiausia gaunama iš kukurūzų ir kviečių. Maisto gamintojai gali pridėti dekstrozės:
- Kad maisto produktai ilgiau išsilaikytų.
- Skatinti fermentaciją, pavyzdžiui, gaminant vyną.
- Saldinti maisto produktus.
- Sumažinti aštrumo ar sūrumo skonį maisto produktuose.
- Skrudinti (ruduoti) kepinius.
Kokiuose maisto produktuose yra dekstrozės?
Dekstrozės galite rasti šiuose maisto produktuose:
- Konservuoti maisto produktai.
- Krekeriai.
- Sūdyti mėsos gaminiai.
- Vaisių uogienės.
- Agurkų konservai.
- Bulvių traškučiai.
- Padažai.
- Prieskonių mišiniai.
Kiti dekstrozės panaudojimo būdai
Dekstrozės taip pat galite rasti:
- Vonios produktuose.
- Plaukų priežiūros produktuose.
- Kosmetikoje.
- Odos priežiūros produktuose.
Kokia dekstrozės nauda?
Dekstrozė yra aukšto glikemijos maistas, kuris padidina cukraus kiekį kraujyje. Tai gali būti nesveika, jei sergate diabetu. Tačiau tai naudinga, jei jums reikia greitai padidinti stipriai sumažėjusį cukraus kiekį kraujyje.
Galbūt nustebsite sužinoję, kad dekstrozė taip pat turi medicininį panaudojimą. Sveikatos priežiūros specialistai naudoja dekstrozę gydant:
- Dehidrataciją: Žmonės, patiriantys sunkią dehidrataciją, gali gauti intraveninį dekstrozės ir druskos tirpalą.
- Žemą cukraus kiekį kraujyje: Maisto produktai ir gėrimai su dekstrozė, pavyzdžiui, konservuoti vaisiai arba vaisių sultys, gali greitai padidinti pavojingai žemą cukraus kiekį kraujyje. Žmonės, sergantys diabetu ir linkę į žemo cukraus kiekio kraujyje epizodus, gali vartoti dekstrozės tabletes, kad sugrąžintų cukraus kiekį į sveiką lygį.
- Mitybos nepakankamumą: Žmonės, patiriantys mitybos nepakankamumą, gali gauti intraveninę maistinę tirpalą, kuriame yra dekstrozės.
Kūno statytojai ir tie, kurie treniruojasi jėgos sportuose, kartais naudoja dekstrozę, kad padėtų atkurti raumenis ir audinius. Dekstrozės tabletės ar papildai atkuria kūno išnaudotą cukrų per intensyvią treniruotę. Pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, jei manote, kad dekstrozės tabletė gali būti naudinga.
Ar gliukozė ar dekstrozė yra kenksminga?
Gliukozė ir dekstrozė gali būti naudinga jūsų smegenims ir kūnui – tol, kol nevartojate jų per daug. Per didelis bet kokio tipo cukraus kiekis padidina diabeto ir šių sveikatos problemų riziką:
- Svorio padidėjimas. Daugelis amerikiečių suvartoja daugiau nei 300% rekomenduojamo dienos pridėtinio cukraus kiekio. Per didelis cukraus kiekis reiškia perteklinį kalorijų kiekį. Tyrimai rodo stiprų ryšį tarp didelio cukraus vartojimo ir svorio padidėjimo. Jūs labiau tikėtina turėsite pilvo riebalų arba nutukimą.
- Širdies problemos. Jūsų kūnas paverčia nenaudotą gliukozę ir dekstrozę į riebiąsias medžiagas, vadinamas lipidais. Jūsų kepenys kaupia šiuos lipidus, tarp jų cholesterolį ir trigliceridus. Kuo daugiau cukraus jūsų dietoje, tuo aukštesnis jūsų trigliceridų lygis, rodo tyrimų rezultatai. Aukšti lipidai gali sukelti uždegimą ir padidinti cholesterolio lygį. Visi šie veiksniai padidina širdies ligų riziką.
- Aukštas kraujospūdis. Druska nėra vienintelė priedas, kuris padidina kraujospūdį. Per didelis cukraus kiekis taip pat gali sukelti šių skaičių augimą. Viename tyrime buvo pranešta, kad 65-80 metų moterys, kurios sumažino cukraus suvartojimą dviem arbatiniais šaukšteliais, pastebėjo pastebimą kraujospūdžio sumažėjimą.
Kiek gliukozės ar dekstrozės galima vartoti per dieną?
Nėra nustatytų gairių, kiek cukraus – bet kokio tipo – galima vartoti kasdien. Vis dėlto, Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) dietos gairės rekomenduoja riboti pridėtinį cukrų, tokį kaip gliukozė ir dekstrozė, iki mažiau nei 10% bendro kalorijų kiekio. Tai reiškia, kad žmogus, laikantis 2,000 kalorijų dietos, neturėtų gauti daugiau nei 200 kalorijų iš pridėtinio cukraus. Tai yra maždaug 12 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną.
„Cukrus nėra priešas. Tačiau jis gali būti problematiškas, ypač jei sergate diabetu ar kitomis sveikatos problemomis“, – aiškina Asterino-McGeean. „Svarbu stebėti, kiek cukraus suvartojate kasdien. Jei jo vartojate per daug, labai naudinga būtų imtis veiksmų, kad suvaldytumėte cukraus potraukį.“
Comments 1